wtorek, 19 lutego 2013

Żytni chleb litewski na maślance

przepis Makłowicz: "zachwyciwszy się złudnie pszennym dmuchanym pieczywem udającym francuskie chleby i bagietki, wracamy powoli do korzeni, do ciemnego żytniego pieczywa. najsłynniejszy żytni chleb w Rzeczypospolitej pochodził z Litwy, poniższy jego wariant można z powodzeniem przygotować w domowych warunkach".


Składniki:
12 szklanek żytniej mąki
3 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
1 litr maślanki
2 łyżki kminku
100 ml piwa
sól

Przygotowanie:
1. Podgrzewamy maślankę do temp. ok. 30 stopni, dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem i odstawiamy na 15 min.
2. Przelewamy zaczyn do miski, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce.
3. Dodajemy pozostałą mąkę, kminek, sól, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto do momentu, aż przestanie się kleić i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.
4. Wilgotnymi dłońmi na oprószonej mąką stolnicy formujemy 2 podłużne bochenki chleba, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
5. Smarujemy wierzch piwem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 2 godziny. Po wyjęciu z pieca chleb jeszcze raz posmarować piwem, przykryć lnianą ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia.

1 komentarz:

  1. What is a casino, how do you find the games? - FilmFileEurope
    The casino game by NetEnt, 플렉스 홀덤 with an average payout of 스포츠토토 분석 사이트 샤오미 $100.00 per coin, is played out on a standard poker machine, 안전놀이터 넷마블 but it 스포츠토토 최고배당 샤오미 has a 월드 벳 very similar

    OdpowiedzUsuń