przepis Makłowicz "jeden z przepisów z mego rodzinnego archiwum, który lubię szczególnie, bo zawsze się udaje, a to w przypadku słodkości nie zawsze jest oczywiste. Warunkiem powodzenia jest użycie sera bez grudek."
składniki:
1 kg twarogu
150 g masła
300 g cukru
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (nie waniliną)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki krupczatki
8 żółtek
4 białka
1 laska wanilii
garść dowolnych bakali
przygotowanie:
1. Laskę wanilii rozcinamy, wyjmujemy nasiona, które ucieramy z niewielką ilością drobnego cukru.
2. Ser ubijamy mikserem cukrem, cukrem waniliowym i wanilią.
3. Masło ucieramy z 8 żółtkami, dodając stopniowo ser. Do gładkiej masy dodajemy pianę ubitą z 4 białek oraz mąkę ziemniaczaną i krupczatkę, delikatnie wyrabiamy.
4. Dodajemy garść bakali (rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
5. Masę nakładamy do formy i pieczemy w 160-170 stopniach przez 1 godzinę. Sernik wystygnąć musi w formie, kroimy na drugi dzień. Przed podaniem można polać czekoladą.
4.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz