wtorek, 19 lutego 2013

Sernik z rosą

gazetka Carrefour

Ciasto kruche:
1 kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy 
3 żółtka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto zagnieść wyłożyć na blachę, wysoko wygniatając brzegi.

Piana:
3 białka 
3 łyżki cukru

Ubić sztywną pianę.

Masa: (uwaga wyjdzie bardzo rzadka!
60 dag twarogu lub gotowego serka sernikowego
1 budyń waniliowy (w proszku)
1 szklanka cukru
3 całe jajka
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mleka 
sok z 1 cytryny

Wszystkie składniki zmiksować, wylać na rozwałkowane ciasto i wstawić do piekarnika na 45 min. Piec w temperaturze około 200 stopni. Około 5 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na wierz ubitą pianę. Jak tylko piana lekko się zetnie i zarumieni ciasto wyjąć.
 


 

1 komentarz:

  1. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast i nigdy nie przepuszczę nowego przepisu na ten smakołyk :). Ostatnio robiłem czekoladowy sernik warstwowy wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Przyznam, że dość sporo się nad nim napracowałem ale warto było - ciasto wyszło przepyszne. Czekoladę często dodaję do moich domowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń