czwartek, 14 lutego 2013

Żeberka pieczone

przepis pochodzi z gazetki z Biedronki

Składniki:
1 kg żeberek
1 łyżka masła
Marynata:
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/3 szklanki miodu wielokwiatowego
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy w misce. Żeberka zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godz. W trakcie marynowania mięso obracamy w misce. Na około 1 godzinę przed pieczeniem żeberka wyjmujemy z lodówki. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, obracają co jakiś czas i podlewając tłuszczem. Pozostałą marynatę możemy wykorzystać jako dodatkowy sos miodowy do żeberek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz