czwartek, 14 lutego 2013

Kaczka pieczona

przepis pochodzi z gazetki z Biedronki

składniki:
1 kaczka
1 łyżka majeranku
1 cebula
sól, pieprz
sos: 
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
kapusta:
1/2 kg modrej kapusty
100 ml oleju

1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
sól, pieprz,cukier

przygotowanie:
kaczkę myjemy i oprószamy obficie majerankiem solą i pieprzem. Owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Do kaczki wkładamy pokrojoną w pióra cebulę. Pieczemy  w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2,5 godziny obracając kilkukrotnie. Polewamy ją wytopionym tłuszczem, który później przelewamy do sosjerki. Po upieczeniu dzielimy na ćwiartki i podajemy np. z kluskami Swojska Chata (dostępne w sklepie Biedronka).

sos:
do rondelka wlewamy kilka łyżek wytopionego tłuszczu, rozgrzewamy go i dodajemy mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy resztę tłuszczu oraz mleko. Doprowadzamy sos do zagotowania.
kapusta:
szatkujemy kapustę, nagrzewamy garnek, wlewamy olej i wrzucamy kapustę. Podsmażamy, dodajemy wino i dusimy przez ok. 1 godz. pod przykryciem, doprawiając solą, pieprzem i cukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz