czwartek, 14 lutego 2013

Filety z miruny w sosie z gorgonzoli

przepis Jana Kuronia

składniki:
500 g filetów z miruny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
sos:
150-200 g sera gorgonzola
50 ml słodkiej śmietanki 30%
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

1. Filety rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i wstawić na 10-12 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
2. w rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć na niej posiekaną cebulkę. Następnie dodać podzielony na kawałki ser.
3. Kiedy ser się rozpuści, wlać śmietanę, wymieszać i gotować około 5 min. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety podawać w jego towarzystwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz