0,5 kostki masła (125 g)
3 szklanki mąki (500 g)
1,5 szklanki cukru (200 g)
3/4 szklanki miodu (200 g)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
2 łyżeczki kakao (15g)
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Chłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkować partiami na grubość 0,5 cm i wyciskać foremkami pierniczki. Piec 8-10 min. w 180 stopniach.
Lukier
Cukier puder wymieszać z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzeć na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier można przełożyć do kilku miseczek i dodać barwniki spożywcze. Upieczone i przestudzone pierniczki lukrujemy za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz