piątek, 1 lutego 2013

Pierniczki

0,5 kostki masła (125 g)


3 szklanki mąki (500 g)
1,5 szklanki cukru (200 g)
3/4 szklanki miodu (200 g)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
2 łyżeczki kakao (15g)

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Chłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkować partiami na grubość 0,5 cm i wyciskać foremkami pierniczki. Piec 8-10 min. w 180 stopniach.

Lukier
Cukier puder wymieszać  z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzeć na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier można przełożyć do kilku miseczek i dodać barwniki spożywcze. Upieczone i przestudzone pierniczki lukrujemy za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz