SKŁADNIKI:
500 g mąki
ok. 1,5 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki cukru, np. pudru
1/3 kostki stopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 1,5 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki cukru, np. pudru
1/3 kostki stopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
WYKONANIE:
Białka
oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Do miski
przesiać mąkę i mieszając, powoli wlewać mleko. Mleka należy dodać tyle,
aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Potem dodać żółtka,
cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i roztopione, ale chłodne
masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszać w
nie pianę. Rozsmarować porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piec
jasnozłote gofry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz