piątek, 1 lutego 2013

Migdałowe ciasto z bakaliami

kostka masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
220 g mąki
70 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki mleka
cukier waniliowy
dowolne bakalie ewentualnie mrożone porzeczki lub kandyzowane wiśnie


Lukier
cukier puder
kwasek cytrynowy
aromat cytrynowy


Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały, cukier waniliowy, sól i mleko.
Wlewamy wszystko do tortownicy posypujemy bakaliami (obtoczonymi w mące) i delikatnie wciskamy je widelcem do ciasta.
Tortownicę wkładamy do gorącego piekarnika - 180 stopni na 50 min.

Gdy ciasto wystygnie ozdabiamy cytrynowym lukrem.

Lukier
Do cukru pudru dodajemy odrobinę wrzątku, szczyptę kwasku cytrynowego i kilka kropel aromatu cytrynowego.
Wierz dekorujemy bakaliami lub owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz