sobota, 26 stycznia 2013

Jabłecznik

I.
400  g mąki
50 g cukru
4 żółtka
250 g masła
2 łyżki śmietany
1 proszek do pieczenia (mały)
szczypta soli
.............................................................

II
ok. 2 kg jabłek
cukier waniliowy
.............................................................
III
4 białka
150 g cukru

Z podanych składników (z I części) zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Pierwszą wykładamy na blachę. Drugą dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika. Na cieście wyłożonym na blachę wykładamy uprażone jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i pokrywamy jedną częścią ciasta startego na tarce. Następna warstwa to piana z białek i cukru (III). Na pianę ztarkować drugą porcję ciasta. Piec ok. 1 h       w średnio rozgrzanym piekarniku.




1 komentarz:

  1. To ciasto chyba zna każdy z nas i myślę, że nie ma osoby która by go nie jadła. Osobiście jeszcze bardzo chętnie robię muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ do których dodaję cukierki z mieszanki wedlowskiej. Takie połączenie to oczywista bomba czekolady.

    OdpowiedzUsuń