80 dkg wieprzowiny (karkówka, łopatka, szynka)
50 dkg cielęciny lub wołowiny
30 dkg boczku świeżego (tłustego)
50-60 dkg wątroby (drobiowej lub wieprzowej)
1 marchew
2 pietruszki
1 seler (średni)
4 cebule (średnie)
trochę grzybów
liść laurowy (2-3 szt.)
gałka muszkatołowa
imbir
estragon
sól
pieprz
2 czerstwe bułki
5 jaj
Mięso, warzywa, liść laurowy i namoczone grzyby zalać niedużą ilością wody i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wątrobę i gotować jeszcze 10 min. Do wywaru dodać bułki. Gdy ostygnie wszystko zmielić 2 razy. Przyprawić do smaku, dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy jest za gęste dodać wywaru. Przełożyć do natłuszczonych foremek aluminiowych i piec 1-1,5 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz