BISZKOPT:
4 jajka
1 szk. cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej i do pełnej dosypać mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie również stopniowo dodawać żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać na prostokątną dużą blachę.
PŁYTA Z WIÓREK:
3 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka wiórek
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać wiórki i wymieszać. Wyłożyć na blachę pokrytą pergaminem i dobrze wysmarowaną tłuszczem. Upiec na złoty kolor. Po wyjęciu od razu oderwać papier.
KREM:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kieliszek wódki
1 masło
Odlać trochę zimnego mleka i wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną mąkę.
Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń.
Na biszkopt wyłożyć krem a na krem położyć płytę z wiórek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz