wtorek, 12 lutego 2013
Ciasto kruche z porzeczkami
składniki
na ciasto:
300 g mąki krupczatki
4 żółtka
125 g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki śmietany 18%
cukier waniliowy 16g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na pianę:
4 białka
3/4 szklanki cukru
0,5 kg czerwonych porzeczek
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Schłodzić przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszkę (u mnie była to duża prostokątna). Piec w 180 stopniach przez 15 min.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier. Do piany wsypać umyte i osuszone porzeczki, wymieszać łyżką, wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec ok. 30-40 min. w temperaturze 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz