wtorek, 5 lutego 2013

Babka piaskowa

4 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
5 łyżek gorącego mleka
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki aromatu rumowego.

Na stolnicy połączyć: mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło. Całość siekać, aż powstaną grudki wielkości ryżu. Jaja ubić z cukrem, ubijając wlać gorące mleko, dodać cukier waniliowy i aromat rumowy. Stopniowo dodawać mąkę z masłem ubijając do połączenia. Piec w temp. 170 stopni około 50 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

1 komentarz:

  1. TO ciasto chyba nigdy się nie znudzi i zarazem jest bardzo proste do przyrządzenia co mi się osobiście podoba. Dlatego także chętnie i często używam sprawdzonych przepisów z https://basiazsercem.pl/ które moim zdaniem nadają się idealnie na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń