sobota, 12 stycznia 2013

Tort orzechowy

ciasto:

10 jaj
20 łyżek cukru
30 dkg zmielonych orzechów włoskich
3 kopiaste łyżki bułki tartej

Ubijamy piane z białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy orzechy, bułkę tarta i pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wstawiamy do ciepłego ( ale nie gorącego piekarnika) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

krem:

50 dkg cukru
1 szklanka mleka
20 dkg mielonych orzechów włoskich
1 kostka masła
2 łyżeczki kawy drobno zmielonej

Na małym ogniu gotujemy mleko z cukrem ok. 0,5 godziny. Mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką. Płyn musi stać się niemal przezroczysty. Spuszczony kropelką na talerz powinien zastygać w kształcie kulistym. Gorący lukier wylewamy na orzechy. Razem ucieramy. Dodajemy masło a na końcu zaparzoną kawę w małej ilości wody (razem z fusami) .

poncz:

0,5 szklanki przegotowanej wody
kieliszek wódki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz