sobota, 23 marca 2013

Krucha szarlotka

składniki:
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki masła
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1 łyżka bułki tartej
tłuszcz do posmarowania blachy
cukier puder

sposób przygotowania:
żółtka utrzeć z cukrem, masłem i margaryną, ubić pianę z białek. Wymieszać mąki razem z proszkiem do pieczenia, dodać utarte z tłuszczem jajka, pod koniec wymieszać delikatnie z pianą z białek. Na natłuszczoną blaszkę wyłożyć większą część ciasta, posypać je tartą bułką i pokryć usmażonymi jabłkami. Przykryć resztą ciasta i piec przez około 30 min. w 160 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz